Vakbarát változat

Az angiologiai (érbeteg) szakterület bemutatása

A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház Angiológiai (érbeteg) Rehabilitációs Osztályán több mint három évtizede eredményesen történik a végtagkeringési zavarban szenvedő betegek konzervatív kezelése, rehabilitációja. A jelenleg 115 ágyas speciális osztály az országban egyedülálló feladatot lát el.

Az átlagosan három hetes rehabilitációs kúra programjának részét képezik a gyógyszeres kezelés folytatása mellett a mozgásterápia, fizikoterápia, dietoterápia, életmódterápia, pszichoterápia és a különlegességnek számító szénsavgázfürdő.

Az érbetegek közismerten nagy száma a betegség krónikus és progresszív jellege, valamint az osztályon elért szignifikánsan jó funkcionális eredmények nemcsak a betegek, hanem a szakma egyre nagyobb érdeklődését is kiváltotta, melynek eredményeként 1981-85 között az Országos Kardiológiai Intézet vezetésével multicentrikus, utánkövetéses vizsgálatsorozat történt, mely megerősítette a szénsavgázfürdő keringést javító hatását.

A több évtizedes orvosi tapasztalatot és az elért eredményeket összegezve megállapítható, hogy a szénsavgázfürdő könnyen kivitelezhető, kedvező hemodinamikai hatású balneoterápiás eljárás, mely az indikációs terület pontos betartása mellett az idült perifériás érbetegek komplex konzervatív kezelésének, illetve keringésjavító, helyreállító érműtéten átesett betegek posztoperatív rehabilitációs programjának hasznos kiegészítője, melynek célja a lehető legjobb funkcióképesség elérése, a rokkanttá válás elkerülése és nem utolsó sorban az életminőség javítása.

Győr-Moson-Sopron megyén kívül az ország minden részéből szakorvosi beutaló javaslat alapján kerülnek felvételre az érbetegek.

A beutaltak igen nagy száma és a szűk kapacitás miatt a várólista egyre hosszabb, ezért az osztály bővítése, modernizálása indokolttá vált.

Aktualitások

Kapcsolódó oldalak